Skip to content

Schrijf je in voor het laatste neuro-nieuws.

Inschrijven

Waarom ‘Naar aanleiding van’ een onhandige inleiding is

‘’Naar aanleiding van ons gesprek van 2 mei jongstleden doe ik u hierbij onze aanbieding toekomen voor het implementeren van een customer data platform.’’

Naar aanleiding van … Welke offerte begint er niet mee? Het antwoord is simpel: een winnende offerte. De openingszin van je offerte moet meteen raak zijn, en met naar aanleiding van raak je weinig. Daarom geven we je in dit artikel een vaste opbouw voor de inleiding van je offerte waarmee je je wel onderscheidt.

De klant onthoudt de openingszin van je offerte beter

Een winnaar mogen we hem toch onderhand wel noemen, die ‘naar aanleiding van’. Ooit bedacht als onderdeel van de handelscorrespondentie gaat hij al bijna 100 jaar mee. Toch even een gewetensvraag: Wist je dat een van de 10 neurotechnieken om een winnende offerte te maken, is dat de klant het eerste en laatste beter onthoudt? Daarom moet het offertevoorblad meteen raak zijn, net als de inleiding van de offerte die op de pagina daarna staat. Welke indruk maak je met een inleiding als ‘naar aanleiding van’? Waarschijnlijk geen. Het is een standaardzin die weinig zegt. Bovendien gebruiken de meeste schrijvers hem, waardoor je geen positief-onderscheidende indruk maakt. Overigens zijn er nog allerlei varianten op deze standaard inleiding. Die beginnen met ‘Hierbij’, ‘In reactie op’ of ‘In navolging van’ bijvoorbeeld.

Gebruik deze opbouw voor de inleiding van je offerte

Vooropgesteld: er is geen woord Frans aan ‘Naar aanleiding van’. Toch raden we je aan in je offerteopbouw te kiezen voor een meer verrassende variant van de inleiding. Je wil een inleiding voor je offerte hebben die de klant minder vaak ziet, die hij niet verwacht en die dus positief verrast. Daarvoor kun je deze, vaste opbouw van je inleiding gebruiken:

  1. Begin met het koopmotief. Dit is dus net als op het offertevoorblad een oneliner met wat de klant wil bereiken. Bijvoorbeeld: ‘Meer offertes winnen in minder tijd. Dat is wat je wil bereiken met een nieuw offertetemplate.’
  2. Verwijs naar de feiten en geef een compliment. Bijvoorbeeld: ‘We spraken elkaar hierover op 2 mei. Dank voor jouw openheid over de ambities van [bedrijfsnaam] voor komend jaar.’
  3. Een zelfverzekerde vooruitblik. Bijvoorbeeld: ‘We helpen jullie graag om deze ambities te bereiken. Daarom heb ik een voorstel op maat voor je uitgewerkt.’

Kun je de inleiding van je offerte 100% standaardiseren?

Als je een offertetemplate aan het ontwikkelen bent, wil je waarschijnlijk de offerteteksten vergaand standaardiseren. Dat scheelt tijd en zorgt voor uniformiteit. Je kunt de tekst voor de inleiding van de offerte vrij ver standaardiseren, maar we raden je aan niet voor 100% te gaan. De eerste zin met daarin de koopmotieven kan Sales het beste zelf schrijven. Als zij het verkoopgesprek goed hebben aangepakt is dit een fluitje van een cent met een groot resultaat. De klant interpreteert het als een blijk van aandacht en begint onbewust met een positieve emotie aan je offerte.

‘Naar aanleiding van’ veiliger als openingszin in de offerte?

Vindt de klant het niet te ‘jolig’ als ze een offerte met inleiding volgens onze opbouw schrijven? Misschien maak je je zorgen of de klant niet afhaakt bij de openingszin van de offerte omdat die te informeel is. Het korte antwoord: nee, integendeel. Klanten waarderen het als je een offerte creatief weet te schrijven. Ze houden van lekker leesbare offertes en voelen zich al helemaal niet beledigd als je de feiten beschrijft en enthousiasme toont. Het is een misvatting dat zakelijk schrijven betekent dat je wollige taal en ouderwetse openingszinnen als ‘naar aanleiding van’ moet gebruiken in je offerte. Zet je dus over mogelijke bezwaren heen en experimenteer met een ander soort inleiding voor je offerte.

Download een voorbeeld offerte inclusief openingszin

We inspireren je graag met voorbeelden voor de ideale offerteopbouw. Daarom hebben we een gratis voorbeeld offerte online gezet als download. Alle neurotechnieken voor het maken van een winnende offerte zijn hierin meegenomen, ook een voorbeeldalinea voor de inleiding van je offerte.